Menu
Menu

Milyen öltözéket válasszunak a céges karácsonyi partira? 

 

 

Bár még javában élvezzük az utolsó őszi napsugarak melengető hatását, hamarosan beköszönt a karácsonyi céges partik időszaka. Ilyenkor kieresztjük az év közben felhalmozódott gőzt és kollegiális keretek közt kísérletet teszünk az elmúlt időszak lezárására, ami egyben a következő megnyitását is jelenti. Kötetlen, felszabadult és közösséget építő ereje van. Egy-egy jól irányzott mondattal, egy kellemes beszélgetés keretében akár be is lophatjuk magunkat kollégáink vagy feletteseink szívébe, főleg ha nem oly régóta dolgozunk itt és még kevés alkalom nyílt arra, hogy a személyiségünket közelebb hozzuk a csapathoz.

Tekintsük át azokat a tényezőket, amelyeket az öltözködés terén célszerű figyelembe venni annak érdekében hogy ne csak a munkánkkal de az öltözködésünkkel is professzionalizmust sugározzunk.

HELYSZÍN

Első lépésben érdemes informálódni a helyszínről, hiszen mást öltünk magunkra akkor ha romkocsmába megyünk és mást ha az ascoti derby-re készülünk 🙂

Az alaklomhoz illő öltözetet befolyásolja az esemény fajtája illetve a megrendezés helye. Ha ezt figyelembe vesszük, elkerülhető az alul- illetve a túlöltözöttség, hiszen nincsen annál kínosabb mint fekete báránynak lenni egy társaságban, megnehezítve ezzel saját utunkat az ellazulás felé és a fesztelen viselkedés ösvényén.

 

DRESS CODE

Ha ez a bűvös szó szerepel a meghívón, máris sokkal könnyebb lesz a választás, csak tudni kell, melyik kifejezés mit takar és egyben azt is jelenti hogy vannak kötöttségek.

– BLACK TIE: Férfiak esetén szmoking, fehér ing fekete csokornyakkendővel.
 Nőknél hosszú estélyi ruha kesztyű nélkül és kis méretű táska/clutch. 

– FORMAL: ünnepélyes

Férfiaknál általánosságban elfogadott a sötét öltöny (kék/ szürke/fekete), ing és nyakkendő. Amit érdemes tudni, hogy 18 óra után kezdődő eseménynél viselhető csak a fekete öltöny.

Nőknél 18 óra előtt elegáns ruha, ami nem fénylő, utána pedig estélyi vagy koktélruha lesz a jó választás.

– SEMI FORMAL: félünnepélyes
 Ide tartoznak a 18 óra előtt véget érő rendezvények.
 Férfiaknál kék/szürke öltöny, ing és nyakkendő.
 Nőknél 18 óra előtt elegáns öltözet, utána koktélruha.

-INFORMAL: emelt szintű de nem ünnepélyes
Férfiaknál kék/szürke/barna öltöny, ing és nyakkendő, illetve elterjedt ebben az esetben az eltérő színű nadrág és zakó alkalmazása.
Nőknél elegáns ruha vagy akár a nadrágos kosztüm is jöhet.

-CASUAL: hétköznapi
 Kizárja a farmert és a sportos ruházatot.
 Nőknél jöhetnek a kosztümök és a mintás ruhák.

-SMART CASUAL: nincs megkötés
 De tornacipő és farmer lehetőleg ne!

– SLACKS: sportos öltözet

HA NINCS MEGKÖTÉS

Ebben az esetben célszerű az arany középutat választani, figyelembe véve az esemény idejét (délután/este), a helyszínt és a várható programokat is. Érdemes egy fokkal elegánsabb ruhát választani, mint amiben a munkahelyen vagyunk. Lehet ez egy elegánsabb szoknya vagy nadrág, csinos blúzzal ami akár mintás is. 

Ha ez a megoldás egyszerűnek tűnik, bátran variálható dekoratív kiegészítőkkel (cipő/ékszer/doboztáska). 

 
 
 
 
 
 
 
 

Aki az ünnepi fényekre szavaz, bátran feldobhatja a szettet csillogó ruhadarabokkal, csak a mérték a cél 🙂

 
 
 
 
 

ANYAGOK

Az ünnepélyességhez, esti programokhoz válasszunk bátran nemesebb anyagokat! Ilyen a csipke, a bársony és a selyem is. 

 
 
 

 

SZÍNEK

A kérdés itt is megfogalmazódik, akárcsak a hétköznapokon. Melyik színtípusba tartozom? Ha már jártunk tanácsadáson, könnyűszerrel kiválasztjuk a megfelelő árnyalatot. Elárulom, azoknak akiknek arc közelben nem áll jól a fekete, este sem fog jól állni. Tudom van néminemű megoldás, mégpedig a megfelelő fémszínű ékszer, amivel az arc ragyogását ki tudjuk emelni. De akkor is! Az sem lehet kifogás hogy „csak” a fekete szín karcsúsít. Erre bizonyítékot azok az olvasóim szolgáltattak, akik a szakdolgozati kérdőívemben részt vettek. A válaszadók 84%-a szerint egy jól szabott ruha jobban karcsúsít mint egy fekete ruha. Tehát kérdés nem is a szín körül forog elsősorban, hanem a megfelelő szabás körül.
Tény azonban, hogy a sötét színek karcsúbbnak mutatják a sziluettet. Ha erre van szükség, válasszunk színtípusnak megfelelő sötét árnyalatban, egy a test vonalát lágyan követő ruhát! A hatás nem maradhat el, mind a külső szemlélő, mind pedig saját komfortérzetünk szempontjából.

 
 
 

Tanácsolom annak, aki még nem ismeri a színtípusát, viseljen türkiz vagy egy középkék ruhát, ugyanis ezek univerzális színek.

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

Ha már ismert a rendezvény részletes programja, be lehet kalkulálni olyan buktatókat, amelyekre készülni lehet. 

Mire gondolok? Például táncos mulatság esetén célszerű csere cipőt vinni, vagy bowlinggal egybekötött rendezvényre célszerű nadrágban érkezni…stb.

SMINK

Tanácsos itt is az öltözködéshez hasonlóan a „kevesebb több” elvet követni, illetve a frizuránk és sminkünk legyen összhangban a szettünkkel. A mindennapihoz képest természetesen választhatunk feltűnőbb sminket. Jó tanács: egy időben vagy a száj vagy a szem legyen erősen hangsúlyozott, ellenkező esetben könnyen nevetségessé válhatunk.

KIEGÉSZÍTŐK

Játszhatunk a kiegészítőkkel. Mire gondolok? Nem feltétlenül kell minden áron új ruhát vásárolni, ha van egy jól működő darabunk a gardróbban, főleg ha az  valami letisztult és szép vonalvezetésű. A feladat ezt feldobni egy dekoratív fülbevalóval, magassarkúval vagy karkötővel… stb. Így még mindig sokkal kifizetődőbb lesz, mint lélekszakadva az üzleteket járni és random vásárolni. Tanácsom: először a gardróbban nézzünk körül!

 
 

Ha úgy érezzük nincs egy rongyunk se amit felvehetnénk, akkor azok tényleg „rongyok” mert sem színben, sem pedig fazonban nem illenek hozzánk. Ilyenkor ideje a csontvázaktól megszabadulni 😉

KABÁT

Amennyiben elegáns a megjelenésünk, fontos hogy ennek megfelelően válasszuk a kabátot. Ilyenkor a hétköznapi pufidzsekit szövetkabátra cseréljük. Hosszát tekintve térd körüli vagy az alatta viselt ruhától függően lehet hosszabb is. Az az igazán szép ha fél tenyérnyivel rövidebb mint a ruha, főleg a világos daraboknál mert összeolvad a láb színével és „alul semmi” hatást kelt.
A réteges öltözködés szabályai szerint ennek a ruhadarabnak a színe harmonizáljon az alatta viselttel.

TÁSKA

Jó ha van, pontosabban legyen egy közepes vagy kisebb méretű borítéktáska/retikül amit ilyenkor bevethetünk, mert semmi szükség a hétköznapi shoppert cipelni, azzal rögtön agyon ütjük a megjelenésünket. Az ördög ugye tudjuk, hogy a részletekben rejlik.

GONDOLJ A JÖVŐ HÉTFŐRE!

Nem kell túldramatizálni, de nézzük azokat hibákat, amelyeket ne kövessünk el!

1. Túl mély dekoltázzsal ne hívjuk magunkra a figyelmet! Nem ettől lesz emlékezetes az esemény. Ezt hagyjuk meg a privát szféránkra.
2. Válasszunk kényelmes cipőt, mert az a darab amitől 10 perc után meg kell szabadulni, nem több mint egy biodíszlet és még táncolni sem lehet benne.
3. Az időjárásnak megfelelően az alkalmi ruhához  lehet csere cipőt alkalmazni, mert ha hideg van ez ne legyen kérdés. Érkezéskor és távozáskor a ruhatárban…
4. Kerüljük a túl rövid és a túl kihívó ruhákat, mert könnyen ránk süthetik az „olcsó” bélyeget.
5. Az évszaknak megfelelően ujjatlan ruhához viseljünk stólát, keppet vagy éppen bolerót, amit a fazon megkíván.
6. Viseljünk attól eltérő darabot, mint amit tőlünk a környezetünk hétköznap megszokott, ellenkező esetben unalmasnak tűnhetünk.
7. Kerüljük a szuper trendi darabokat! Nem itt és nem most van ennek helye.

Az évben talán csak egyetlen nap van amikor munkatársainkkal együtt lazulunk, pezsgőzünk. Használjuk ki és lehetőség szerint minél több emberrel igyekezzünk személyesen szót váltani.

Addig is jó készülődést kívánok!

Szakter Éva
Stíluskommunikátor