Skip to content

Menu
Menu

SZÍNEK ÉS STÍLUSOK HARMÓNIÁBAN

Vörös_ruhás_nő_rajz

„Élj úgy, hogy ne vegyenek észre ott, ahol vagy,
de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél.”

/Victor Hugo/

A mai nők többször kerülnek válaszút elé, életük is hosszabb, ezért több lehetőség és több stressz is jut ki nekik. Aki megfelelő önbizalommal rendelkezik, az a külsejével is elégedett, önmagát is többre becsüli és ezáltal másoktól is megkapja a neki járó tiszteletet. Ez független az életkortól és a testsúlytól. Egy nő a kisugárzásával, magabiztosságával, egyediségével és izgalmasságával teheti vonzóvá és felejthetetlenné önmagát.

Akkor, amikor a mindennapok rohanása közepette látunk olyan hölgyeket és urakat, akikre jó ránézni, akkor ez elsősorban nem pénz kérdése és nem csak a trendi, márkás ruhadarabok jelentik a jólöltözöttség kulcsát. Sokkal inkább azt vesszük észre, hogy harmóniában vannak önmagukkal.  

A harmónia titka, ha röviden kellene összefoglalnom, azt javaslom: ismerjük meg önmagunkat, ismerjük meg a színvilágunkat, válasszuk ki a testalkatunkhoz illő karakterű ruhadarabokat és utána a személyes életterünk alapján alakítsuk ki azt a gardróbot, amely egyedivé tesz bennünket. A lényeg a saját stílusunk megalkotása, amely az egyéniségünkhöz illeszkedik. Mindehhez természetesen hozzátartozik a haj, a smink és a kiegészítők tudatos kiválasztása is.

Kiemelem az „első benyomás” fontosságát, ahol a vizualitás mérföldekkel megelőzi a verbális tartalmat, ami azt jelenti, hogy 93%-ban a külsőnk alapján ítélnek meg bennünket és csak 7% lesz a szavainkkal közölt információ. Ha a kettő oldal közt nagy a különbség, akkor a látottak felülírják a mondandónkat. A külső megjelenésünkhöz tartozik 55%-ban az öltözködésünk és 38%-ban a testbeszédünk, az arckifejezésünk, a hanghordozásunk és az ápoltságunk. Ez az ítélet az első nyolc másodpercben megszületik irányunkba. Ugye hihetetlen? Ezt nevezhetjük úgy is, mint a „szerelem első látásra” jelenséget.

Az öltözködésünk szavak nélküli kommunikáció. Olyan szavak nélküli nyelv, amivel kifejezhető a szándékunk, milyen hatást akarunk elérni és milyennek szeretnénk láttatni magunkat mások szemében. Fontos tudni, hogy ez akaratunkon kívül működik, akár elfogadjuk, akár nem és azt is tudni illik, hogy oda-vissza lejátszódik. Tehát mi is vagyunk megfigyelők és ítélünk első látásra, ugyanakkor bennünket is szemügyre vesznek a környezetünkben lévő emberek és születnek rólunk is első benyomások.

Fontos tudni, hogy öltözködésünk és önbizalmunk összefüggésben van egymással.

Ebben a cikkben röviden a fent említettekről lesz szó.

Szakter Éva
Stíluskommunikátor

SZÍNTÍPUSOK

Az ember a természet „műalkotása” – a bőr, a haj és a szem színe a pigmentek ugyanazon színskálájáról származnak, harmóniában vannak. Ezt az egyensúlyi állapotot csak mi zavarjuk meg időnként. Ehhez elég egy kékes rúzst használni a sárgás bőrre, vagy narancsszínű blúzt felvenni a hűvös arcszínhez, máris nem kiemelnek, hanem beteges és fáradt kinézetet kölcsönöznek. Vagy éppen egy olyan új hajszín, ami sem az arcszínhez sem a szemszínhez nem illik. Ugye ezt nem akarjuk?

Az évszakelmélet abból indul ki, hogy mindegyik típusnak különösen jól áll a színek egy csoportja, amelyhez egy-egy évszak rendelhető hozzá, mégpedig a természet körforgása során a virágok-, a fák-, a madarak színei és a természeti jelenségek során keltett színérzet. Innen származik az ötlet és az elnevezés, mert könnyebb a színek összekapcsolása az évszakok nevével. Minden színskálának saját hangulata van, színei lehetnek lágyak vagy erőteljesek, lehetnek élénkek vagy törtek. Mégis a legfontosabb és egyben a legnehezebb döntés: a meleg vagy a hideg színek állnak nekem jobban?

A jó hír, hogy mindenki viselhet minden színt. A titok nem is önmagában a színben van, hanem a megfelelő árnyalatban rejtőzik. Tehát aki azt mondja, hogy nem szereti a pirosat például, az azt jelenti, hogy nem találta meg azt a piros árnyalatot, ami az ő bőr-, szem- és arcszínéhez a legjobban illeszkedik. Vajon a meleg vagy a hideg piros árnyalat lesz jó? Élénk vagy tört legyen az a megfelelő piros? Világos vagy sötét árnyalatú piros áll jól?  Minden egyes szín tekintetében ugyanezt a kérdéssort kell feltenni. Milyen színek emelik ki legjobban arcunkat?

A gyakorlatban, a megfelelő árnyalatok kiválasztásához tesztkendőket használunk. A több mint 110db különböző textilkendő segítségével az emberek besorolhatók a 12 színtípus egyikébe.  

A tizenkettes színfelosztás után egyértelművé válik, hogy milyen sminkszíneket, hajszínt, fémékszert és kiegészítő színeket kell választani a harmonikus összhatáshoz. Bizonyára meglepő az az állítás hogy az egyes színtartományokban benne rejtőzik az a stílus is, amely legközelebb áll hozzá, de ez az igazság.

A négy fő típus

1

Tavasz: meleg, tiszta,
élénk és világos színek.
Stílus: romantikus, fiatalos.

3

Ősz: meleg avar-
és lombszínek.
Stílus: természetes, laza, etnikus.

2

Nyár: hideg, pára mögött rejlő, tompa árnyalatok,
világos pasztellszínek.
Stílus: klasszikus, elegáns.

4

Tél: hideg, erőteljes színek,
kontrasztokban gazdag.
Stílus: drámai, színpadias, avantgard.

Az egyes típusok további három altípusra oszthatók, amelyek a típuson belüli árnyaltabb pontosítást jelentik.

Tavasz

 • világos tavasz: jól állnak neki a legvilágosabb tavaszi színek, mint pl. a barack, a világos türkiz, a napsárga és a vajszín.
 • meleg tavasz: legjobbak azok az árnyalatok a tavaszi színekből, amelyek kicsit az ősz felé indulnak, pl. a narancs, a kivi és a borsó zöld.
 • élénk tavasz: illenek hozzá a tavaszi színek közül a legélénkebbek, mint pl. a korall piros, az élénk türkiz és az élénk sárgászöld.

Nyár

 • világos nyár: jól állnak neki a legvilágosabb nyári színek, mint pl. a világoskék, a halványzöld, a halványlila és a tört fehér.
 • lágy nyár: illenek hozzá a legtörtebb nyári színek, mint pl. a tört sötétlila, a mályva, a szürkéskék és a kékesbordó.
 • hideg nyár: legjobban azok a nyári árnyalatok emelik ki az arcát, amelyek a tél felé indulnak, mint pl. a meggypiros, a sötét rózsaszín és a középkék.

Ősz

 • meleg ősz: a legélénkebb őszi színek, mint pl. a rozsda, a narancs, az arany és a pávakék.
 • lágy ősz: illenek hozzá a legtörtebb őszi avarszínek, mint pl. a fáradt barna, a tört rozsda, a zöldesszürke és a világos barna.
 • sötét ősz: legjobban a legsötétebb őszi színekben néz ki. mint pl. a négerbarna, a narancsvörös és a khaki árnyalatai. 

Tél

 • élénk tél: a tél színeiből bármilyen élénk és kontrasztos szín jól áll neki, mint pl. a citromsárga, a piros és a királykék.
 • hideg tél: arcát kiemelik a kontrasztos színösszeállítások, mint pl. a fekete-fehér, a piros-kék valamint a jeges színek (jeges lila, kék, zöld, ezüst).
 • sötét tél: a legsötétebb, mély de élénk téli színek emelik ki arcát, mint pl. a sötétlila, a sötétzöld, a fekete, a bordó és a sötét ezüstszürke.

Amire szükségünk van, hogy megtaláljuk a saját színeinket, megtaláljuk a saját színcsoportunkat és máris kezdhetjük harmóniába állítani a ruhatárunkat.

ALKATTÍPUSOK

5

Színeink felfedezésével még csak részben oldottuk meg azt a feladatot, amit a lehető legelőnyösebb, a sikeres egyéni stílust tükröző ruhák kiválasztása jelent. Ahhoz is értenünk kell, milyen szabásvonal, anyag, minta, szövetszerkezet és arány illik leginkább külsőnkhöz. A testsúly nem lényeges szempont a testalkat felmérésénél, mert testformánkat a csontozatunk és az azt körülvevő izomzat, valamint zsírréteg határozza meg.
Tanácsadóként több éven át már szinte minden alkati típussal volt dolgom, és bizton állíthatom, hogy a jó megjelenéshez nem kell lefogyni. Lényeges azonban hogy tisztázzuk és elfogadjuk önmagunkat. Álmodozás helyett igyekezzünk inkább adottságainkból a lehető legtöbbet kihozni, és tanuljuk meg, hogyan kell alakunkat „kiegyensúlyozni” azzal a néhány ügyes trükkel, amelyeket mi tanácsadók naponta alkalmazunk. Megtanultam hogyan kell előnyös vonásainkat hangsúlyozni, a hátrányokat pedig eltakarni.
Most Önön a sor, hogy ugyanezt megtegye.

Jóllehet az emberi test különböző alakú és méretű lehet, mégis a 4 fő alaptípus segítségével mindenki besorolható. Éppen a különbözőségek miatt, ezek a fő csoportok további 3 alcsoportra bonthatóak. Így a színtípusokhoz hasonlóan itt is 12 csoportot tartunk nyilván.

Az általam használt 4 főtípus: körte, oszlop, alma, homokóra.

Alaktipusok_Alma

ALMA

Aki ebbe a típusba tartozik, annak a felsőteste szélesebb, ugyanakkor keskenyebb csípővel rendelkeznek. A test zsírszövete főleg a hason, mellkason és az arc tájékán oszlik el. Az egyik legproblémásabb alkat, főleg teltebb hölgyeknél.

Az egyszerű szabásvonalak, az átlós- és hosszanti vonalak jótékonyan formázzák a gömbölyű testrészeket. Kifejezetten ajánlott a jó fehérnemű.

A formás lábakon legyen a hangsúly!

Kerüljék a felsőtestet erősítő megoldásokat: előnyösek a V-nyakú felsők, a ferde, nem szoros vonalvezetés, a derekat takaró hosszúság, a kigombolt blézerek, a tunikák

Altípusai: kehely, alma, tégla.

Alaktipusok_Körte

KÖRTE

Aki ebbe a típusba tartozik, annak a csípője szélesebb, mint a felsőteste. A test zsírszövetei elsősorban a fenéken találhatóak, majd a csípőn és a combokon.

A legfontosabb szabály, a felsőtestet optikailag nagyítani és hangsúlyozni kell, hogy a deréktól lefelé szélesedő sziluett hangsúlytalanabb legyen. Az öltözék középpontja a derék, ezzel lehet egyensúlyba hozni a felsőtest és az alsótest arányait.

Előnyösek a felsőtestet hangsúlyozó díszítések, ékszerek, a csónaknyak, kámzsanyak.

Csinosak a lágy esésű, A vonalú szoknyák, mert ezáltal a szélesebb csípőnek elegendő hely jut.

Altípusai: harang, körte, tekebábu.

Alaktipusok_Oszlop

OSZLOP

A fiús alkatú nőknek általában közelít a derékbősége a mell- és csípőbőséghez. A mellbőség kicsi, a láb vékony és hosszú.

Ilyenkor cél a szögletes formákat kerekíteni, lágyságot vinni a sziluettbe. Feladat a derékvonal hangsúlyozása nőies szabásvonalakkal, mert így korrigálható a méretek aránya.

Érdemes megmutatni a vékony hosszú lábakat, de nem szabad túlzásba esni.

Szinte minden fazon jól áll, de a fiús alkatot a nőies, organikus minták, a derekat, csípőt, mellet hangsúlyozó szabások lesznek a legelőnyösebbek.

Altípusai: nyalóka, oszlop, tölcsér.

Alaktipusok_Homokóra

HOMOKÓRA

A homokóra-sziluett a legnőiesebb alkat. A csípő és a felsőtest mérete csaknem egyforma méretű, a derékbőség pedig jóval kisebb. A test szimmetrikus, ez teszi vonzóvá és áhítottá ezt az alkatot.

A derék hangsúlyozása a legfontosabb, akár karcsú, akár telt. Előnyösek az elegáns darabok, a derékban karcsúsított felsők, az egyszerű szabású, derékban karcsúsított kabátok, az egyenes vonalú nadrágok, a boyfriend fazon, a ceruzaszoknya, a nőies lábbelik, az övek és a rövid nyakláncok.

Puha, alkatot hangsúlyozó anyagok, ha szükséges, alakformáló fehérneműket célszerű viselni.

A rétegzett megoldások, túl sok anyag, felesleges díszítések, nagy minták kerülése javasolt.

Altípusai: váza, homokóra, cselló.

ARÁNYOK

Vajon bizonyos fazonú ruhák derékban miért kövérítenek jobban, mint mások és ugyanez a ruha miért áll úgy a barátnőnknek mintha rá öntötték volna?  A válasz az arányokban rejlik. Néhány ember törzse hosszú, másoké pedig túl rövid. Van, akinek a lába rövid, megint másoké pedig olyan hosszú, mint „nyakigláb”.

A testsúllyal és az izomtónussal szemben a velünk született arányokat sem sporttal, sem más fortéllyal nem lehet megváltoztatni. Mindenkinek meg kell ismernie teste arányait, és el kell sajátítani azokat a fogásokat, amelyekkel alkatát a legcsinosabbá tudja varázsolni.

ALAPRUHATÁR

megan hess3

A négy legfontosabb tényező, amely meghatározó az összeállításban és az egyéni stílus kialakításában:

KI? MIT? MIKOR? HOL?

 • színtípusnak megfelelő árnyalat
 • alkattípusnak megfelelő szabásvonal
 • életvitel /munka, szabadidő, alkalmi öltözet, sport stb. aránya/
 • alkalom és helyszín

Melyek azok a ruhadarabok, amelyeket feltétlenül be kell építeni a ruhatárunkba ahhoz, hogy bármilyen alkalomra gond nélkül fel tudjunk öltözködni?

 • Jól szabott blézer, lehetőleg a megfelelő kék árnyalatból
  A kék blézer jól kombinálható darab, örök és stílusos.
 • Jól szabott nadrág
  Lehetőleg a színtípus egyik alapszíne legyen /fekete, kék, szürke/.
 • Ceruzaszoknya
  Aki széles csípővel vagy vastag combokkal rendelkezik, válasszon A vonalút!
 • Fehér ing vagy blúz
  Elegáns és lezser darabokkal is viselhető.
 • Tökéletes szabású farmer
  Középkék színben, koptatás és szaggatás nélküli darab a jolly-joker.
 • Tökéletes szabású ruha a színtípus szerint
  A megfelelő kiegészítőkkel bárhol megállja a helyét.
 • Pulóver vagy kardigán
 • Bőrkabát vagy/és ballonkabát
  Semleges színben a legtöbb ruhadarabbal párosítható.
 • Kiegészítők

STÍLUSIRÁNYZATOK

6

Klasszikus stílus

Ha klasszikus típusként következetesen építjük fel a ruhatárunkat, hosszú időre függetleníthetjük magunkat az aktuálisan uralkodó divatirányzatoktól, ugyanakkor megvan a lehetőségünk, hogy mindig alkalomhoz illően válogassuk meg öltözékünk darabjait.

E stílus kortalan eleganciáját azokon a nőkön figyelhetjük meg legjobban, akik mennyiség helyett inkább a minőséget, divatos helyett inkább a stílusosat keresik. Az öltözködése is időtálló és elegáns. Összességében az alakja, az arca és a hajviselete játszik főszerepet a megjelenésében. A klasszikus típus nem tűri a harsányságot, az élénk, kiáltó színeket. A diszkrétet kedveli. Szívesen keveri a színeket természetes, mesterkéletlen módon.

Az igazi klasszikus nő a legegyszerűbb szabást választja, és remekül fest benne. Nem jöhet szóba semmi, ami túl cicomás, fodros, selymes vagy síkos felületű; csupán a jó minőségű természetes kelme.

7

Időtlen stílus

Eleganciájának lényege az egyszerűség. Fellépése magabiztos, elegáns és kiegyensúlyozott. Stílusa tükrözi mindezt, és még többet is. Reggelente azzal a biztos tudattal öltözik föl, hogy ha valami váratlan programon kellene részt vennie, akkor is jól öltözött lenne. Ez a maga-biztosság abból fakad, hogy tudatosan törekszik önmaga megismerésére. Kerüli a körülményes frizurákat.

Ruhatára alapszínei közé tartozik a púderszínek, a csontszínű, a grafitszürke, a vakondszürke, a kőszürke és az ezüstszürke, amelyek jól párosíthatok egyszínű darabokkal vagy jól élénkíthetők egy-egy gazdag színfolttal – olívazölddel, jádezölddel, palaszürkével vagy bíborvörössel. Bármelyik évszaktípus lehet időtlen, ha kedvenc semleges színeit megfelelő kiegészítő árnyalatokkal keveri. Kedveli a kiegyensúlyozott, puha és lágy esésű, soha nem túl szigorú vagy testhez simuló fazonokat. Célja az elegáns, laza szabásvonal. Ruhatára sovány lesz, de lehetőségei végtelenek.

8

Romantikus stílus

Olyan nő, aki gyűlöli a farmert; lágyan omló, nőies szoknyát és csinos blúzokat visel. A romantikus nagy figyelmet szentel a részleteknek, a fülbevaló és a blúzgallér kiválasztásától kezdve egészen a harisnyanadrág színéig. Imádja a színeket és kerüli a piszkos, sötét árnyalatokat; szemét, haját és arc-bőrét szívesebben hangsúlyozza hozzá illő, színesebb árnyalatokkal. Megjelenését a szép loknik és a nőies formák határozzák meg. Anyagai puhák, lány esésűek és gazdagok. Ruhaviseletét a finom anyagok és a repdeső formák határozzák meg. Egyaránt kedveli a bársonyt, a csipkét, a selymeket és a dzsörzét. Vonzza mindenféle simogatásra ingerlő kelme. A merev hasított bőr, a szoros szövésű gabardin vagy műszál nem illik a romantikus énhez. A romantikus típusnak célszerű mellőzni a klasszikus szabásvonalakat. Hozzá a laza ruhadarabok és a repdeső szoknyák illenek.

9

Természetes stílus

A természetes stílus könnyed, laza, a ruhák szabadságot és kellő mozgásteret adnak viselője számára.

Nem a divat az elsődleges az életében, másra helyezi a hangsúlyt, ami nem azt jelenti, hogy nem szeret csinosan öltözködni. Az ősz palettája a legtermészetesebb. Stílusát elsősorban a természet ihleti, nem kedveli a neonszíneket, a rikító árnyalatokat, a túl harsány ruhákban kényelmetlenül érzi magát.

A legjobban a monokróm, feltűnés nélküli színekben mozog a legotthonosabban.

A nyomott minták közül a törökmintásat, kockásat, skótkockásat, csíkosat szereti (feltéve persze, hogy nem túl feltűnő). Vonzzák a jó fogású, kellemes felületű szövetek, bolyhos gyapjúholmik, rusztikus, rücskös felületű anyagok. A fodros blúzok, romantikus kisvirágok vagy modern fazonok csak tévedésből kerülnek a ruhatárába.

Stílusa megköveteli a szabad mozgásteret: nem szereti a testre feszülő darabokat, szoknyáiban, kosztümjeiben szeret fesztelenül mozogni, a kellő szabadságot adó hajtások és lágy redők az ideálisak a számára. Még ha karcsú is, jobban szereti a bővülő szabású derékvonalat.

10

Drámai stílus

Merész, bonyolultan kifinomult, nagyvilági stílus. Ez az a nő, aki mikor belép a terembe, tartásával, magabiztosságával és egyénisége erejével mindenkit lenyűgöz. Arra törekszik, hogy feltűnést keltsen, hogy a nézők megforduljanak utána. Merész színekkel és kombinációkkal éri el, hogy mindig beszéljenek a megjelenéséről.

Legszembetűnőbb képviselői a magas, sovány, szögletes nők, akik oly könnyedén tudják az óriási, feltűnő mintákat viselni. Drámai egyéniséggel rendelkező kistermetűek a kézenfekvő, helyes kis ruhácskák helyett legmerészebb színeikbe öltözzenek, persze kis termetükhöz illő szabást választva. Ha gömbölyűbb, de határozottan drámai alkat, kiegészítőivel és hajával lehet merész és kifinomult. A drámai nő kerüli a nyomott mintás anyagot, különösen az aprólékos, virágos és túl nőies fajtákat. Inkább pop-art, geometriai vagy „beszélő” mintákat választ (mint például egy kólásüveg).

11

Sportos stílus

Az egyszerű, komplikációmentes dolgokat kedveli, és a természetes nőtípushoz hasonlóan előnyben részesíti a könnyed módon viselhető ruhadarabokat. A sportos nők nem kedvelik a bonyolult dolgokat. Számukra a dinamikus színkombináció és a laza szabásvonal a legkedveltebb.

Sportos típusként bizonyára szívesen visel férfias holmikat. Ruhadarabjai kiválasztásánál éppen ezért ügyeljen arra, hogy megjelenésének összhatása ne legyen túlságosan vidékies, vagy slampos. Természetesen bármikor viselhet farmernadrágot hozzá illő blúzzal, vagy laza garbóval kombinálva, de igyekezzen csipetnyi nőiességet is csempészni a megjelenésébe vidámabb színekkel, vagy fazonnal. Mintákban lehetőség szerint kerülje azokat, melyeknek összhatása túl gyerekes. A sportos típusnak különösen ügyelnie kell a minőségi ruhavásárlásra, hogy sose hasson olcsónak a viselete. A kopott, fakó, szakadt darabokat mindig cserélje le. Szoknyákból bátran próbálja ki a lazább szabású tenisz-szoknyákat, vagy nadrágszoknyákat, hajtásos, sportosabb típusokat. Ruhákból a végig gombos vászon ingruhák nagyon jól beleillenek a stílusába. Fontos, hogy öltözéke laza szabású legyen, hogy a felsőrész könnyedén hulljon a csípőjére. Az anyag kiválasztásánál részesítse előnyben a természetes anyagokat, a lenvásznat, vadbőröket és a pamutot.

12

Folklór stílus

A folklór stílus mindig népies szabásvonalakat, színeket, mintákat takar. 1976-ban Yves Saint Laurent hozta divatba, de különböző formákban már korábban is jelen volt az aktuális divatban. Attól függően, hogy milyen tájegységről beszélünk, nagyon sokféle folklór darabot találhatunk akár a klasszikus közép európai vagy orosz hagyományokhoz visszanyúló trendekig. Ha folklórról van szó, bármikor körbeutazhatjuk a Földet. A folklórban romantikus és természetes stílusjegyeket egyaránt találhatunk, az anyagai mindig természet közeliek. A minták kavalkádja jellemzi, de leginkább virág és egyéb ornamentikus motívumok fedezhetők fel a ruhákon. Más kultúrák jellegzetességeiből nagyon izgalmas szemezgetni, az arányokra azonban itt is ajánlott ügyelni. Egy hangsúlyosan népi viselet könnyen túlnőhet rajtunk. Leginkább azokon mutat jól, akiknek személyisége közel áll a stílus eszmeiségéhez, a hagyománytisztelethez és a kézműves tradíciókhoz.

error: Content is protected !!